Ръководството на мисията на ЕС по върховенството на закона в република Косово (EULEX) предаде наказателното дело срещу чичото на президента на страната Хашим Тачи на компетенцията на местните съдии в Прищина и се отказа от участието в процеса, предаде  Радио и телевизия Косово.

Екс-командващият албанската Освободителна армия на Косово  (ОАК), бившият депутат от парламента на република Косово и чичо на президента Тачи — Азем Суля е бил през август 2016 година освободен от арест в очакване на съд по обвинение за присвояване на земи на сръбски семейства за сума от 30 милиона евро.

Той е обвинен в това, че е бил лидер на ОПГ от 40 човека, срещу 21 от които прокуратурата от  EULEX е предявила обвинения в рамките на съдебния процес.

Поредното заседание по делото неочаквано бе отменено.

«Преди пристигането си в залата получихме информация, че ръководството на  EULEX е взело решение делото да се предаде на компетенция на местните съдии. След даденото решение всички назначени по-рано заседания се отменят», цитира телевизията председателят на съда Петко Петков.

Прокуратурата на EULEX, която повдигна обвинения още през април 2016 година, изрази несъгласие с даденото решение.
Предаването на процеса над чичото на главата на Косово на местния албански съд поставя под заплаха резултатите от работата на обвинението за няколко години.
«Отхвърляме даденото решение, те е несправедливо. Такова решение може да се вземе само от председателя на съдебната палата на  EULEX, а не от ръководството на мисията», цитира телевизията прокурора Данило Цицарели.
Суля е чичо по майка на президента на Косово Хашим Тачи.
Той носи прозвището «Големият чичо».
По данни на следствието той е започнал престъпната си дейност по отнемането на земите на косовските сърби и последвалопо присвояване още през 2006 година.
Сред престъпленията, в които е обвинен, «са организирани престъпни действия, пране на пари, злоупотреба със служебно положение, фалшифициране на официални документи, получаване на подкупи, корупция».
Мисията на  EULEX, в която участват членовете на ЕС, а също Канада, Норвегия, Швейцария, Турция и САЩ, бе сформирана през февруари 2008 година
Нейните сътрудници изпълняват полицейски, съдебни и административни функции в Косово.
Днес контингентът се състои от 800 човека.
Европейският съвет през 2016 година продължи мандата на мисията до 14 юни 2018 година.
Парламентът на Косово тогава утвърди продължаване на мандата на  EULEX до юни 2018 година.
След тази дата Тачи призова да се закрие мисията на ЕС по върховенството на закона.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;