Макрон

Правителството на Еманюел Макрон ще предложи днес по-строги закони за имиграцията и даването на убежище, съобщи Ройтерс.
Законопроектът предвижда удвояване от 45 на 90 дни на срока, за който нелегалните мигранти могат да бъдат задържани, както и съкращаване на процедурата за кандидатстване за убежище. Незаконното прекосяване на границите на Франция ще бъде считано за престъпление, което ще се наказва с една година затвор и глоби.
Правителството казва, че иска да бъде едновременно строго и справедливо по въпроса с имиграцията. Проектозаконът цели да направи по-лесно за непълнолетни лица да получат убежище и да съкрати наполовина времето, което отнема на властите да разгледат молбите за убежище.
Въпреки че парламентарното мнозинство на Макрон, съставено от леви и десни политици, досега бе много обединено, правителствените планове за регулиране на миграцията предизвикват безпокойство в неговите редици, свързани с човешките права.
Планираните мерки обаче може да се окажат популярни сред избирателите. Според социологическо проучване на компанията Бе Ве А 63 процента от френските избиратели смятат, че във Франция има твърде много имигранти. През 2017 г. бяха регистрирани рекорден брой молби за убежище в страната, над 100 000.

Тагове: ; ; ;