На международната арена сенаторът Джон Маккейн е заслужил репутацията си на главен поборник за запазването и укрепването на западния алиаkс, пише Frankfurter Allgemeine. Мюнхенската конференция по сигурността нееднократно е ставала трибуна на неговите запомнящи се речи, пише изданието.

Миналата година той се обърна с вдъхновяваща реч към своите слушатели от Германия, призовавайки ги да не свалят от сметките САЩ и да не губят вярата си в Запада.

“Това беше своеобразно завещание от негова страна”, пояснява авторът на статията.

Американският сенатор винаги е бил последователен в своята критика към руската политика, продължва изданието.

Преди година той открито говори срещу канцлера на Германия Ангела Меркел, която отказа да достави оръжие на Украйна.

По въпросите за отбраната и сигуността Маккейн е ястреб, убеден в това, че мисията на САЩ се заключава в лансирането на демокрацията по целия свят.

“Не го смути дори фактът, че този идеализъм се превърна във фиаско в Ирак”, отбелязва авторът.

Тази година, независимо от тежкото си заболяване, той също взе участие в Мюнхенската конференция по сигурността, оглавявайки делегацията на конгреса.

“Това издава неговата непоколебимост във възгледите му, за него най-лошото е да се стигне до разкол в трансатлантическата общност. Но по съвет на лекаря той се отказа от пътуването, за първи път от последните 40 години.

Вместо него в Германия пристигна жена му Синди. В своята реч пред участниците в Мюнхенската конференция тя предаде посланието на мъжа си.

В нея Маккейн обясни защо всичките тази години той е придавал на мероприятието такова голяма значение.

“Няма нищо по-важно от свободата. За нейното запазване ние, западните демокрации, трябва да се борим не поединично, а заедно. Алтернатива на либералния световен ред – това е мрачно и студено място. Затова ние сме съюзници. Разчитам да не отстъпите от тази позиция”, предаде думите на мъжа си Синди.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.faz.net/aktuell/politik/sicherheitskonferenz/mccain-steht-fuer-zusammenhalt-des-westlichen-buendnisses-ein-154510

Тагове: ; ; ;