Традиционно независимите експерти възприемат скептично доклада на директора на Националното разузнаване на САЩ, съдържащо оценка за глобалните заплахи, но този път документът предоставя “сериозни доказателства за това, че заплахата за спътниците на САЩ е реална”, пише Space.com.

Стова дума за доклада на директора на Националното разузнаване на страната Даниел Коутс, от който следва, че Русия и Китай се стремят да развиват противоспътниково въоръжение, знаейки, че по такъв начин ще могат да разбият военните възможности на САЩ.

Първоначалното ниво на бойна готовност на противоспътниковото оръжие, според тяхната оценка, ще бъде достигнато още “в следващите няколко години”.

Според директора по планирането на програмата от фонда “За безопасен свят” Брайън Уиден, в арсенала на космическите войски на Китай вече има противоспътниково оръжие за пряко изстрелване, заглушители и лазери, които могат да ослепят спътниците или да нарушат тяхната работа.

Според него, има всички основание да се твърди, че е било възобновено функционирането на руските опирационни спътникови системи.

Редица признаци посочват, че Русия развива своята противоракетна и противокосмическа система за далечно прихващане, известна като “Нудол”, и възражда въздушната система за ядрено оръжие А-60.

Уиден е убеден, че Русия иска да не допусне използването на космическото пространство от страна на САЩ в случай на вероятен въоръжен конфликт, защото тя ще залага на своите космически възможности при конфликтите в Балтийския регион или в Източна Азия.

“Те считат, че, развивайки тези системи, ще могат да спрат САЩ, и ако това сработи, те се надяват да унищожат достатъчно космическите възможности на САЩ, за да спечелят войната”, цитира изданието думите на експерта.

Той твърди, че САЩ също носят отговорност за превръщането на космоса в потенциално бойно поле.

Експертът допълва още, че именно САЩ са световният лидер по извършването на безконтактни операции в орбита и, според слуховете, Америка разглежда възможността да развие своя настъпателен потенциал за защита на спътниците си или за унищожение спътниците на Русия и Китай.

Най-тревожен бил фактът, че страните се стремят да не изостават една от друга по въпроса за космическото въоръжаване, което може да доведе до въоръжен конфликт, пише Space.com.

Превод и рекация: Петя Паликрушева

Източник: https://www.space.com/39707-russia-china-building-anti-satellite-weapons.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;