«Модернизирайки своя ядрен арсенал и провеждайки ядрени учения, Русия рискува да провокира нова ядрена надпревара в Европа», заяви в интервю за  Bild генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

«Като една от страните, подписала договора за РСМД САЩ установиха, че Русия го нарушава и има намерение да разработва, а също да извършва изпитания на нова ракета със среден радиус на действие», поясни той. — Всички партньори от НАТО са разтревожени!

Призовавам  Русия да спазва договора за РСМД и да направи своите отбранителни проекти, а също военните си учения прозрачни!».

Даденото споразумение — това е «крайъгълният камък на европейската архитектура по сигурността», припомни Столтенберг.

«То забранява разполагането на ракети със среден радиус на действие на територията на Европа. Това беше решаващ фактор за поддържането на мира в Централна Европа в продължение на десетилетия. Никой не е заинтересован от нова надпревара във въоръжаването. В това число Русия».

Генералният секретар на НАТО също коментира плановете на Европа за реализирането на програмата за «Постоянно структурно сътрудничество по въпросите за сигурността и отбраната» (PESCO).

Столтенберг приветства тази инициатива, но подчерта, че тази структура не може да замени НАТО.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.bild.de/bild-plus/politik/ausland/nato/jens-stoltenberg-alle-nato-partner-sind-alarmiert-54848812,view=conver

 

Тагове: ; ; ;