Държавният департамент на САЩ по случай годишнината от събитията на Майдана в Киев призова украинските власти да удвоят усилията си по реализирането на реформите, необходими за «изграждането на стабилна, демократична, процъфтяваща и свободна държава».
«Множество украинци — «небесната сотня» — дадоха живота си на Майдана в името на мечтата си за по-добра Украйна. САЩ продължават да подкрепят Украйна, докато тя посреща руската агресия, отнела над 10 хиляди животи и заставила да напуснат над 1.6 млн украинци», се казва в  изявлението
на официалния представител на ведомството Хезер Науерт.
Тя отбеляза, че «Украйна е предприела важни стъпки в последните четири години», но «остава още много работа, за да се изпълнят обещанията на Майдана и да се реализира потенциалът на страната».
«САЩ призовават украинските лидери да удвоят усилията си за реализирането на дълбоките, всеобемащи и своевременни реформи», добави Науерт.
По-рано посланикът на САЩ в Украйна Мари Йованович заяви, че украинските власти трябва да «притискат с реформи», защото скоро в страната ще има избори.

Тагове: ; ; ;