Не е така лесно да се отговори на въпроса, помогнала ли е намесата на Русия да се променят резултатите от изборите в САЩ през 2016 година, пише Филип Бамп за The Washington Post.

Според него, победата на Тръмп е била постигната, благодарение на неголемия превес в няколко щата, и ако 29 хиляди човека в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган бяха гласували за Клинтън, то тя щеше да победи.

Но може ли да се каже, че точно в резултат на намесата на Русия тези няколко десетки хиляди хора са направили своя избор в полза на Тръмп, задава въпрос журналистът.

Самият Тръмп на страницата си в Туитър твърди, че обвиненията, които спецпрокурорът на САЩ Робърт Мюлер е предявил към 13 руснаци и три руски организации, доказват, че Русия по никакъв начин не е повлияла върху изборите.

«Русия започна своята антиамериканска кампания през 2014 година, дълго преди да обявя, че ще се кандидатирам за президент. Никой не е повлиял върху резултатите от изборите. Екипът на Тръмп не е направил нищо лошо — сговор не е имало!», цитира изданието поста на американския президент.

 Russia started their anti-US campaign in 2014, long before I announced that I would run for President. The results of the election were not impacted. The Trump campaign did nothing wrong — no collusion!

«Последните обвинения на Мюлер по адрес на 13 руснаци и три организации наистина не доказват преки опити да се извърши взлом в системата за преброяването на гласовете. Истина е, че не са представени никакви доказателства, че е било налице подобно изкривяване на резултатите. Пределно е ясно, че да се окаже влияние върху националните избори, в които гласуването върви в хиляди окръзи, би било невероятно тежко», пише Филип Бамп.

Той пише, че точно в съответствие с тези обвинения (към 13-те руснаци) е стигнал до извода, че едва ли каквато и да е руска намеса би била достатъчна, за да се застави необходимият брой американци да променят мнението си и да гласуват за Тръмп.
Ако се обърне внимание върху рекламите в социалните мрежи, то излиза, че стотици хиляди хора са видели съобщенията на руските страници, но ежедневно американците виждат много милиони постове в социалните мрежи, затова «Русия едва ли е наляла масло в огъня».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/news/politics/wp/2018/02/16/trumps-insistence-that-the-new-indictment-proves-russia-didnt-swing-the-election-is-unfounded/?utm_term=.feba6585a824


Тагове: ; ; ; ; ;