«Армията е най-значителната политическа страст на Тръмп», пише  Der Spiegel.

«Аз обичам армията. Ще я възродя. Тя ще бъде по-силна и по-голяма, отколкото когато и да било в миналото», такива обещания даваше Доналд Тръмп още по време на предизборната си кампания.

Военно-промишленият комплекс е във възторг от това: акциите на американските концерни, произвеждащи оръжие, съществено нараснаха за година.

Военният бюджет трябва да бъде одобрен от конгреса, но никой не се съмнява в това, че Тръмп ще успее да изпълни голяма част от обещанията си в тази сфера.

В частност, финансовите средства трябва да бъдат отделени за нови ракети, самолети и кораби, за нови системи на ПРО на Аляска за предотвратяване на нападения от страна на Китай, Русия или Северна Корея, за закупуването на 77 бойни самолети от типа F-35 и 24 самолети от типа F-18.

Освен това, ВМФ на САЩ трябва да се увеличи от 227 до 350 военни кораби.

Експертите, обаче, предполагат, че дори при бюджета, който планира Тръмп, за това ще са му необходими още не по-малко от 30 години.

САЩ имат намерение също да похарчат много пари в Европа: допълнителни милиарди долари трябва да бъдат отделени за укрепването на военното присъствие на САЩ на източните граници на НАТО за защита от Русия, пише изданието.

Арсеналът от ядрени въоръжения също се нуждае от модернизация, продължава изданието.

Президентът Тръмп твърди, че трябва да се вложат много средства за развитието на въоръженията, за да не се изостава от такива съперници, като Китай и Русия, които също активно модернизират военната си техника.

Америка не трябва да бъде уязвима.

Трябва да се наблегне върху сплашването за предотвратяването на войната, уверен е Доналд Тръмп, изрежда изданието намеренията на новия американски президент.

Превод: Петя Паликрушева

Източник: http://www.spiegel.de/politik/ausland/donald-trump-der-unheimliche-militaer-tick-des-praesidenten-a-1193604.html

Тагове: ; ; ; ;