Косово, което се оказа след войната през 1999 година международен протекторат, си остава «любопитен пример за държава с не докрай установена независимост».
Неговата правосъдна система и до днес се намира в ръцете на  Eulex — специалната правоохранителна мисия на ЕС в Косово, която нееднократно бе уличавана в корупция и грамадни разхищения.
«Корупцията остава един от проблемите на Косово и региона», — отбелязва Одил Пиеро, специалист към международни организации до 2010 година.
Същото може да се каже и за организираната престъпност, отбелязва изданието.
«В името на стабилността международната общност реши да се опре на ръководството, а не да съдейства за демокрация и реална икономика, ориентирана към развие», уверен е специалистът.
Според него, «процесът на приватизация се е превърнал в лов на определени кланове над ресурсите на страната».
Косоварите са разочаровани и по отношение политическите лидери на страната.
«Слабото участие в юнските общи избори показа, че разривът расте», отбелязва изданието.
Коалицията от «бивши бойци от въстаническата армия» със своите действия не съдейства за подобряване на ситуацията.
Всъщност нейните инициативи предизвикват безпокойство, отбелязва  Libération.
Единодушно приетото от косовския парламент решение за преобразуването на Силите за сигурност на Косово във въоръжени сили «бе прието хладно дори от тези, които подкрепят Косово».
Международната общност реагира още по-бурно на неуспелия опит на косовските депутати да ликвидират Съпециалната комисия на ЕС за разследване на престъпленията, извършени от Армията за освобождение на Косово по време на войната.
«Тази незряла политическа стъпка е опит да се избяга от опасността, — счита Жоел Юбрехт от Иститута за изследване на правосъдието. — Политическият ефект ще бъде обратен. Доколкото ние още от 2014 година знаем, че ръководители на висшето звено на Армията ще бъдат обвинени в престъпления — установен е изключително голям брой изчезнали хора и жестоко издевателство над тях по време на войната».
В статията се отбелязва, че спрямо президента Хашим Тачи също могат да бъдат предявени обвинения, а също и към председателя на парламента Кадри Веселю и брата на премиера Даут Харадинаж.
Разследването е завършено и обвиненията няма да се забавят, а след тях неизбежно ще последват «сериозни промени», уверен е Уберхт.
Ако Тачи бъде отстранен от власт, неговият проект за «историческо споразумение» с Белград също може да се окаже под въпрос и от ситуацията могат да се възползват левите националисти, прогнозира изданието.
«10 години след придобиването на независимостта си Косово е в плен на тотална липса на единство и несигурност», завършва френският журналист.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: liberation.fr/planete/2018/02/15/dix-ans-d-independance-pour-un-etat-kosovar-toujours-en-devenir_1630056

Тагове: ; ; ; ;