Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че разширяването на НАТО е грешка и нарушаване на споразумението.
Според него, това нанася колосална вреда на всички усилия за обезпечаване на стабилността и сигурността в Европа.
«Разширяването на НАТО — това е грешка и едновременно нарушаване на същото това «джентълменско» споразумение, за което вече споменах и което днес напълно се потвърждава в официалните архивни документи, разсекретени от САЩ», каза Лавров в интервю за сръбската информационна агенция  BETA.

Той добави, че «на границите на Русия вече са разположени достатъчно сериозни контингенти на натовски страни — САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Канада».

«Всичко това противоречи на споразуменията, и, които е най-главното, нанася колосална вреда на усилията по обезпечаване на сигурността и безопасността на европейския континент», отбеляза Лавров.

Както подчерта главата на МВнР на Русия, «нищо от това, което днес се прави в НАТО, с нищо не повишава сигурността, включително безопасността на балканските страни».

При това той добави, че приемането на Черна гора в НАТО е било ненужно.

«Считам, че приемането на Черна гора в НАТО беше абсолютно изкуствено и ненужно.

Между другото, обърнахте ли внимание, че провеждането на референдум, за да се разберат настроенията на народа, става все по-малко популярен метод при вземането на такива съдбоносни решения», каза Лавров.

На 5 юни Черна гора официално стана 29-ия член на НАТО.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;