В стремежа си да не отстъпват пред Китай и Русия САЩ ще похарчат $120 млн за хиперзвукови ракети, които могат да нанесат удар по каквато и да е цел, разположена където и да е, пише британският таблоид  Daily Mail.

Хиперзвуковите ракети, които могат да се движат със скорост, многократно превишаваща скоростта на звука, провокират надпревара във въоръжаването между трите най-големи световни държави, отбелязва изданието.

Въоръженията, които в момента преминават през тестове в САЩ, Китай и Русия, са разработени, за да се проеодолеят обичайните системи за ПРО и да се нанасят удари по каквито и да било цели, където и да са разположени те.

Те могат да не следват предсказуема траектория, както обичайните ракети.

В момента Пентагонът отделя  $120 млн за развитие на технологиите за прихващането на ракети ново поколение, твърди изданието.

Макар там да работят над това американските системи да не изостават от активно развиващата се ракетна програма на Северна Корея, американските чиновници отделят по-голямо внимание върху ракетната заплаха.

Както се казва в статията, предполагаемият бюджет на агенцията за ПРО на САЩ за 2019 година ще бъде

$9,9 млрд в сравнение с $75 млн за 2018 году.

В бюджета влизат средства, които агенцията поиска допълнително за разработването на хиперзвукови ракети.

«Китайските разработчици на хиперзвуково оръжие изпрeварват американските, ние изоставаме», счита командващият Тихоокеанския флот на САЩ адмирал Хари Харис.

Според него, САЩ са длъжи да продължат своите разработки «по-агресивно», за да могат да гарантират защита на САЩ от китайските хиперзвукови ракети и да разработят собствено хиперзвуково оръжие.

Както отбелязва изданието, една от причините, според които Китай е успял да развие своя програма за хиперзвукови ракети, е в това, че Пекин не е подписвал никакви споразумения за ограничаване на ракетното въоръжение, както това са направили САЩ и Русия.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5397141/Pentagon-looks-counter-rivals-hypersonic-missiles.html

Тагове: ; ; ; ;