«Отдавна нито една страна не е добивала такива обеми пшеница, както Русия», пише  Bloomberg.

Според прогнозите, добивите на «черноморската държава» продължават да растат така, както нейните експортни перспективи.

Според оценката на експертите от аналитичната компания «Совекон» и Института за аграрен пазар, «водещият световен експортьор» ще изпрати зад граница в бъдещия сезон 36.6 млн тона зърно.

Последната страна, която е добила повече, са били САЩ преди четвърт век, обръща внимание изданието.

Благодатната почва и ръстът на инвестициите в селското стопанство съдействаха за резкия скок в производството на зърно в Русия, благодарение на което тя успя да завладее част от пазара на най-крупните износители, такива като САЩ и Канада.

Последният добив, който надмина очакванията, е резултат от благоприятните метеорологични условия през пролетта и лятото.

Както се отбелязва в статията, рекордните добиви на пшеница заедно с относително слабата рубла са обезпечили конкурентноспособността на руското зърно, а умерената зима е позволила на морските търговски пътища да останат отворени по-дълго от обичайното.

Според «Совекон», новите пазари «ще позволят на Русия да запази рекордните темпове на експорт на пшеница».

Един от тези пазари е Венецуела, където Русия  — от началото на доставките на зърно в страната през август — изпраща кораби всеки месец.

Както отбелязва  Bloomberg,според прогнозите на «Совекон» и ИКАР, «това ще бъде най-високият резултат от времето, в което Америка експортира 36.8 млн тона през 1992-1993 г», пише изданието.

News Front

 

 Източник: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-16/russia-is-exporting-more-wheat-than-any-country-in-25-yea

 

Тагове: ; ; ;