Със светлосиня защитна маска на хирург, Лотфи Гарби седи пред бялото си пиано, заобиколено от купища боклуци. На улицата са струпани нависоко разкъсани пластмасови торби, от които се сипят битови отпадъци. Тези снимки от протестите в Тунис бързо се разпространиха из социалните медии преди две години, но оттогава не се е променило кой знае какво.

През 2014 г. млади тунизийци правеха снимки на незаконни сметища и ги публикуваха в интернет. На две крачки от хотелските комплекси в Хамамет и Джерба по плажовете се търкалят пластмасови торбички, а някои са се заплели в храстите и дърветата.
След революцията от 2011 г. проблемът на Тунис с боклуците става все по-голям и по-голям. Толкова голям, че правителството създаде нова екологична полиция, наричана от хората «зелена полиция», която да опита да постави нещата под контрол.

Един от тези полицаи е Радван Дервиш, който в един от последните няколко дни патрулира с бял пикап по крайбрежния булевард в Ла Марса, малко предградие на столицата Тунис. Като поглежда към едната страна на улицата, той спира и излиза. Видял е как работници от строителен обект изхвърлят на улицата отпадъци и пясък. Дервиш може да налага глоби до 300 динара (124 долара), но работниците му казват, че бригадирът не е там. А и никой от тях няма документи за самоличност. Така че Дервиш ги оставя само с предупреждение.

    «Хората разбират какво правим тук, но не променят навиците си», казва той. «От десетилетия не са научили нищо друго.» 

Дервиш и колегите му от «зелената полиция» патрулират почти шест месеца из северните райони на Тунис. Предполага се, че те трябва да глобяват хората, хванати да изхвърлят отпадъци, но също да повишават тяхната съзнателност по този въпрос. Даже представители на държавната власт понякога изхвърлят боклука си направо в природата, отбеляза министърът на околната среда Рияд Муахер, когато миналата година официално сложи началото на екологичната полиция. Започнала работа само в няколко района около столицата Тунис, екополицията се очаква постепенно да разшири обсега си на действие в 74 общини из страната.

«Проблемът е в това, че след революцията никой не се чувства отговорен или не прави нищо», казва Дервиш.
Според проучване на Фондацията «Хайнрих Бьол» — германски мозъчен тръст, близък до партията Зелени — 72 на сто от тунизийците казват, че околната среда е в лошо състояние. Но едва 0,6 процента от тях смятат, че околната среда е реален проблем в момента. Сега хората са по-загрижени за борбата с бедността, повишаването на цените и корупцията сред бюрократите.

«Никой не иска да живее сред боклуци», казва Симон Илзе от клона на фондацията в Тунис.

«Тунизийците също осъзнават, че отпадъците имат негативно отражение върху облика им пред туристите», добавя тя. Постоянно има дискусии за чистотата и депонирането на отпадъците. И хората все повече поемат отговорността върху себе си. «Има голяма готовност за справяне с екологичните проблеми», казва Илзе.

Но проблемът не е само в незаконните сметища и битовия боклук по улиците, а също в замърсените подпочвени води и химическите отпадъци, които просто се изхвърлят в селските райони или в морето. «Трябва да изострим у хората чувствителността за околната среда», казва Дервиш, застанал пред обширно незаконно сметище, достигащо по височина върховете на дърветата. «Това е тук вече от седем години, но ние нямаме средства да го изчистим», добавя той.

Правителството до голяма степен осъзнава проблема. Миналата година то издейства забрана за използване на пластмасови торбички в големите вериги супермаркети. Обаче Дервиш също знае колко трудна е борбата. Докато патрулира из елегантно предградие на Тунис, той подминава по пътя си само няколко контейнера за смет. Повечето жители просто оставят боклука си пред своите входни врати.

В бедните квартали нещата са още по-зле. Тъкмо там Дервиш си припомня думите на премиера, когато официално обявил създаването на екологичната полиция. Те имат трудна мисия, казал той и добавил: «Бога да ви е на помощ». (БТА)

Тагове: ;