Русия определи като абсурдни обвиненията, предявени днес в САЩ срещу 13 руснаци за намеса в президентските избори преди две години, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

    «Тринадесет души са били замесени в американските избори? Тринадесет души са се изправили срещу бюджети от милиарди долари на специалните сили?

Срещу разузнаването и контраразузнаването, срещу най-съвременните технологии?», написа във Фейсбук говорителката. 

«Дали това е абсурдно? Да. Но такава е съвременната американска политическа действителност», допълни тя.

По-рано вчера американското правосъдие обвини 13 руснаци и 3 руски юридически лица в намеса в изборите и американския политически процес. Всички те са обвинени в заговор с цел измама на САЩ, а трима са обвинени, че са прибягнали до банкова измама, докато петима са обвинени в кражба на самоличност.
Заговорът целял намеса в политическите и изборните процеси в САЩ, сред които и президентските избори през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп, се казва в документ на министерството на правосъдието, публикуван днес.

В обвинителния акт се твърди, че руският бизнесмен Евгений Пригожин, съюзник на руския президент Владимир Путин, е финансирал тази група, имала стратегическата цел да посее раздор в американската политическа система.

Руският бизнесмен вече каза, че не обезпокоен, че името му се споменава в обвинителния акт и допълни, че «американците виждат онова, което искат да видят», предаде Асошиейтед прес като се позова на руски агенции.
Компанията за онлайн плащания ПейПал бе въвлечена неочаквано в разследването, след като федерални прокурори казаха, че руските престъпници са я използвали за подпомагане на плащанията за пропагандата, целяща да повлияе на гласоподавателите на изборите преди две години, допълва АП, бта

Тагове: ; ; ;