Авторът на статията не се съмнява, че Тръмп и неговите генерали са готови да използват оръжие, ако се стигне до това.

Например, за Азия президентът вече заповяда да се проработят различни военни сценарии в случай на развитието на конфликта със Северна Корея.

Но лудостта по армията, характерна за Тръмп, крие нещо друго, подчертава немското списание.

Когато бил подрастващ президентът посещавал кадетско училище.

Той се отнася с голямо уважение към военните, защото те идеално се вписват в образа на силния човек, който той така жадува, пише Der Spiegel.

Хвалебствените речи на Тръмп по адрес на армията постоянно предизвикват вълна от ликуване сред патриотично настроените привърженици на Републиканската партия.

Много от важните позиции в Белия дом се заемат от бивши военни, а своя офис Тръмп веднага след встъпването си в длъжност е заповядал да бъде украсен със знамената на различни родове войски.

Но подобно пристрастие от страна на Тръмп към всичко военно е прекалено дори за собствените му генерали, пише изданието.

Желанието на президента още тази година да се проведе голям военен парад във Вашингтон, според експертите от Пентагона, е прекалено. Те посрещнаха новината без ентусиазъм, пише списанието.

Те считат, че това е «твърде скъпо, твърде раточително», пише изданието.

Разходите са около  $30 млн.

Освен това, според много офицери, парадът противоречи на американската култура.

Подобни мероприятия в САЩ се провеждат много рядко, например, по случай на победата в крупни войни.

Според версията на генерал в оставка, с помощта на военните, които ще маршируват около Тръмп и го приветстват, американският президент иска да подобри имиджа си.

Това не е американска традиция, това е традиция при тоталитарните системи от рода на Северна Корея или Китай, цитира  Der Spiegel думите на военния от САЩ в оставка.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;