В Сирия Анкара се опитва да насъска Русия и Иран против САЩ, пише в своята статия за  The National Interest директорът на програмата за изследване на Турция към американския Институт за Близкия Изток Гьонюл Тол.

По време на неотдавнашната си реч, отбелязва авторът, турският лидер Ердоган е заявил, че САЩ, изпращайки в северна Сирия помощ на местните опълченци-кюрди, действат против интересите на Турция, Иран и вероятно срещу Русия.

«Ако САЩ казват, че изпращат пет хиляди камиона и две хиляди товарни самолета с оръжие срещу ИДИЛ, то ние не вярваме в това», заяви Ердоган по време на речта си в парламента пред членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието. — Това означава, че САЩ са срещу Турция и Иран, а и вероятно срещу Русия.

Укрепвайки «eдинния фронт на антиамериканските настроения» в тези три страни, Ердоган се стреми по този начин да отслаби растящото напрежение с Русия и Иран и да оправи отношенията си с тези две страни.

«Ако той успее в това, то в навечерието на визитата в Анкара на държавния секретар Рекс Тилърсън на Вашингтон ще му се наложи да си има работа с по-малко склонна към компромиси Турция», пише авторът.

Както се отбелязва в статията, изявлението на Ердоган е прозвучало на фона на ръста на напрежение между Турция, Русия и Иран по сирийския въпрос.

Москва не е доволна от това, че Анкара не е успяла да намали влиянието на терористичната организация «Хайят Тахрир аш-Шам» в провинция Идлиб. А в Иран и в «режима на Асад» турските войски в Африн предизвикват все по-голям дискомфорт, пише авторът.

The National Interest посочва, че понастоящем САЩ трябва да направят труден избор. Турция иска извеждането на кюрдските сили от сирийския град Манбидж.
Ако САЩ се съгласят на това, то под заплаха ще се окажат плановете на Вашингтон за стабилизация на обширни територии в североизточна Сирия.
Ако Америка не се съгласи, то нейните отношения със съюзника от НАТО могат «напълно да се развалят».
Превод: Петя Паликрушева
Източник: http://nationalinterest.org/feature/turkey-trying-turn-russia-iran-against-america-syria-24489

Тагове: ; ; ; ; ; ;