Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ЕС и НАТО ще обсъдят сътрудничеството си в борбата с тероризма на срещата на министрите на външните работи на страните от алианса през юни, предаде ТАСС.
НАТО приветства дипломатическите усилия на САЩ и Турция за разрешаване на военните противоречия между двете членки на алианса в Сирия и специално в хода на турската операция срещу кюрдските сили в Африн, които бяха основни американски съюзници в Сирия, каза още Столтенберг, предаде ТАСС.

Генералният секретар освен това отново повтори, че НАТО поддържа европейските усилия в сферата на сигурността, но каза, че подемът на идеята за Европа на отбраната не трябва да изземва и дублира прерогативите на алианса, предаде Франс прес
«Приветстваме тези усилия, доколкото те не са конкуренция, а допълнение към усилията на НАТО», каза генералният секретар.
Той припомни, че след Брекзит 80 процента от средствата за НАТО ще идват от неевропейски страни.  Така че «ЕС не може да защитава сам Европа, това трябва да е едно трансатлантическо усилие», каза Столтенберг.

Тагове: ; ; ;