«Доларът е в обсада», съобщават ни американските финансови журналисти от агенция Блумбърг.

Те се оплакват от това, че финансовият свят е започнал да забелязва американския бюджетен дефицит, растящия федерален дълг и дефицитът в търговския баланс.

В превод на човешки език това означава, че в реалността на финансовия свят са започнали да проникват подозрения, че «американският крал» е ГОЛ, а неговите най-уязвими места са прикрити само със зеленото листче с портрета на американски президент.

След като Тръмп и неговите врагове от Демократическата и Републиканската партии пристъпиха към обсъждането на бюджета, стана ясно, че значителна част от елита е постигнала консенсус по един от ключовите въпроси.

Вместо обещаното от Тръмп намаляване на разходите и дефицитите бе прието решение за рекордно увеличаване на дефицита в бюджета, разходите в бюджета и държавния дълг.

Американските политици от двете основни партии решиха, че повишаването на американския дълг ще позволи да се «плати за всичко», да се спечелят нови пари, а и да се трупат имиджови точки.

Това единодушие силно и абсолютно не се хареса на финансовите пазари, на икономическите СМИ и на малкото политици, които знаят до какви последствия за долара и икономиката като цяло ще доведе стратегията за «замазването» на дефицита с помощта на дългове и печатницата на пари.

Дори влиятелният консервативен мозъчен център Heritage Foundation заяви:

«Нашата страна не може да си позволи безотговорен бюджетен план, който приема с разтворени обятия дефицити в трилиони долари».

Но мненията на експертите и реакцията на пазарите не спряха американските политици: те решиха, че дългосрочните икономически проблеми нямат значение в сравнение с техните възможности да решат своите финансови и политически задачи днес и сега.

Доларът е в обсада.

Предстои тоталното рухване.

News front ПП

Тагове: ; ; ;