Премиерът Бойко Борисов отправи остър упрек към Съединените щати, че ни предлагат скъпи изтребители и танкове. На конференция по сигурността в Мюнхен той заяви ядосано:
«Дано вървим напред в сигурността. Поставих въпроса за цените на въоръжението пред американските колеги. Може ли такива цени да обявяват за самолети, за танкове? Ще преговаряме… Да дадат преференциални цени. Ние как им даваме да тренират в Граф Игнатиево и Ново село?»

Гостуването в баварската столица стана повод Борисов да развие две тези: колко образцова е България под негово ръководство и колко несправедливо се отнасят към нея западните й партньори.

«Аз съм убеден, че след като години наред изпълняваме всички критерии, време е да вземете решение да влезе България в чакалнята на еврозоната и в Шенген. Трябва тези, които са отличници, да получат и отлични резултати за труда си», каза той на вечеря в четвъртък.

После отправи безадресен упрек:

«С цялото си уважение към моите приятели в Гърция, не може Гърция да е в Шенген, а България да не е — само защото е приятел на Бавария. Ако трябва да станем и ние недисциплинирани, за да ни обърнете внимание. Да дойдем и ние да кажем: дайте ни пари! Имате изключително лоялна и дисциплинирана държава на изток, на юг, спазваща всички критерии.»

Борисов се застъпи енергично за повече европейско внимание към Западните Балкани:

«В Западните Балкани в инфраструктурно отношение трябва незабавно да се започнат коридори 4, 8, 9 и 10, както и дигиталната инфраструктура. Западните Балкани са в Европа и колкото да ги подценявате, неслучайно няколко войни тръгват от Балканите.
Напреженията там имат само едно решение — бързо присъединяване към НАТО и ЕС. Крайно време е външната политика на ЕС да бъде на ниво, което да гарантира и нашата сигурност».

Българският премиер призова също за сближаване на ЕС с Турция:

«Като застанеш на брега на Черно море, от едната страна ти е Крим, от другата е Истанбул, а отзад е Косово — там се намира България.
Да не забравяте, че и към момента южният фланг на НАТО се пази от Турция.
И няма никаква промяна в плановете на НАТО да си изтегли отбранителната линия на границата с България — поне аз не съм чувал.
Затова съм много доволен, че ЕС реши отново да се върне и да се опита да нормализира отношенията с Турция. И то не само заради имигрантите. Те са на южния фланг на НАТО с огромна действаща армия, която и в момента воюва в Сирия.»

После ораторът премина към по-голямата политика:

«Години наред говорим, че сме зависими от руската газ. Аз считам, че е обратното, руският бюджет е зависим от нашите евра. Колкото повече стока продадеш, толкова по-богат ставаш.
Трябва ли ни един такъв голям противник, опрян до стената? Казвам го тук, в Мюнхен, защото руското външно министерство отново има много остро изказване по мой адрес.»
По-рано през деня говорителката на руското външно министерство Мария Захарова «покани» Борисов да стане руски гражданин, за да гласува на изборите на президент. Саркастичната й забележка бе по повод на шега, разказана от Борисов на откриването на българското европредседателство в Брюксел:
«Всички знаем, че само две неща не можем да избираме — родителите си и президента на Русия».

Когато на вечерята Борисов стигна до темата «Америка», успя да каже само няколко думи по неин адрес:

«И Америка вече не е същата. Но знам, че на вечеря се говори по-малко… Ще поработя максимум за мира. Другото става лесно и бързо.»
 Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ;