Основен противник на Русия в Сирия постепенно стават бойците от новата групировка «Хайят Тахрир аш-Шам», щедро финансирана от Саудитска Арабия.

Терористите от тази групировка свалиха руския Су-25.

Сирия се разпада на части?

Ръководителят на департамента по информация към Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви пред журналисти, че срещу руската страна в Сирия е започнала нова целенасочена кампания.

В нея участват терористи от няколко групировки, в това число от «аш-Шам» (бивша «Джебхат ан-Нусра», сирийският отдел на «Ал Кайда»), която се подкрепя, според Конашенков, от няколко «технологично развити държави «.

 

Генералът направи това изявление, коментирайки атаката на терористите над руския щурмови самолет Су-25, който бе свален в сирийската провинция Идлиб от ПЗРК.

До този момент никой нямаше информация, че терористите вече притежават и ПЗРК.

В последните няколко месеца Русия се сблъска в Сирия с такива мащабни загуби, каквито нямаше общо в предишните две години от интензивната военна кампания.

На 31 декември ИДИЛ от територията на Идлиб обстреля с миномет военната база в Хмеймим.

Загинаха двама руски военни -Тимур Давлятов и Ренат Химадиев от село около Хабаровск.

В същия ден в провинция Хама катастрофира хеликоптер Ми-24, който съпровождаше военен конвой, загинаха двамата членове на екипажа — Артьом Кулиш и Валерий Матвеев, и двамата родом от Саратовска област, тежко бе ранен бордовият техник, който бе евакуиран в база Хмеймим.

На 6 януари група щурмови безпилотни самолети, натъпкани с бомби, се опитаха да взривят авиобаза Хмеймим и военно-морската база в Туртус.

Всички дронове бяха пуснати от територията на провинция Идлиб.

Те не успяха да нанесат никакви вреди на военната техника.

На 6 февруари в центъра на Дамаск бе обстреляна сградата на руското търговско представителство. За щастие, без пострадали.

Сградата, която има дипломатически имунитет, пострада значително.

Но въпреки настояването от МВнР на Русия, Съветът за сигурност на ООН отказа да приеме изявление с осъждане на обстрела.

Търговското представителство на Русия бе обстреляно от територията на източна Гута — предградие-оазис на Дамаск, което в продължение на цялата сирийска война остана под контрола на опозицията.

Втората крепост на опозицията е провинция Идлиб.

В последните седмици сирийското правителство води масирано настъпление в Идлиб и Източна Гута.

По данни на Сирийския център за мониторинг на правата на човека, само в предградието на Дамаск в резултат на бомбардировки и артилерийски обстрели са загинали над 230 човека, естествено, болшинството от тях мирни граждани. Сред загиналите има много деца, включително лекари.

Дори президентът на Франция Еманюел Макрон бе принуден в телефонен разговор да призове руския лидер Путин да направи всичко възможно, за да се предотврати хуманитарната катастрофа във «въстаническите» провинции.

Атаките над руските войници в Сирия продължават.

News Front

 

 

 

Тагове: ;