Студът в отношенията между Запада и Русия и модернизирането на руския флот подводници насочи вниманието на военните стратези на НАТО към Исландия, пише швейцарското издание   Neue Zürcher Zeitung.

Но Рейкявик не е радостен от това.

Исландия се намира в северната част на Атлантическия океан, тя е като непотопяем самолетоносач — ако я разглеждаме от военна гледна точка, отбелязва авторът на статията.

Подобен възглед бил разпространен в годините на студената война. САЩ наистина в продължение на десетилетия използват построената в Исландия военна база за проследяване на съветските подводници. През 2006 година базата е закрита: вниманието на Запада се насочило към Близкия Изток.

В продължение на няколко месеца в СМИ се появяват съобщения, че няколко десетки милиона долара от американския военен бюджет за 2018 година трябва да заминат за модернизиране на изоставената исландска авиобаза Кеблавик.

Това ни заставя да се замислим над следното, има ли намерение американският военно-морски флот да възобнови работата на военната база, пише изданието.

Според неговата версия, причини за това има:  Русия в последно време съществено разшири своите запаси от въоръжение и започна по-агресивно да се държи в регионите, които тя счита за свои свери на влияние, пише авторът.

Така предишното противопоставяне се върна в нова униформа, подчертава Neue Zürcher Zeitung.

Както се казва в статията, Русия в момента повече от когато и да било може незабелязано да разположи своите подводници да американското крайбрежие.

В сравнение със СССР руският подводен флот не е толкова велик, затова пък е добре снабден технически.

НАТО има доста малко средства за следене над корабите и подводниците, промъкващи се през Атлантика.

Предишните технологии не са достатъчни, нужно е по-голямо наблюдение и контрол от въздуха, пише изданието.

Постоянното присъствие на САЩ в Исландия може да се окаже доста деликатна тема за държавата, отбелязва изданието.

От края на 2017 година властта в Ислания се държи от правителство, оглавявано от премиера Катрин Акобсдотир от партията на зелените леви.

В коалицията са и Партията на независимостта и Прогресивната партия, образуващи две дясноцентристки формации, които не са твърде категорични по въпроса за връщането в Исландия на американските сили.

Зелените леви са пацифисти и не само са срещу каквато и да е милитаризация на Исландия, но и искат излизането на страната от НАТО, твърди изданието.

Те настояват за провеждането на всенародно гласуване по въпроса.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.nzz.ch/international/die-nato-will-den-flugzeugtraeger-island-wieder-mehr-nutzen-ld.1356585

 

 

Тагове: ; ;