Премиерът на Етиопия Хайлемариам Десален подаде изненадващо оставка, предадоха световните агенции.
Хайлемариам Десален е връчил писмото с оставката си на изпълнителния съвет на управляващата коалиция Революционно-демократичен фронт на етиопските народи и тя е била приета. В писмото премиерът казва, че смята, че неговата оставка е от важно значение за извършване на реформите, които ще доведат до траен мир и демокрация. Той ще остане на премиерския пост, докато парламентът избере нов премиер.

Хайлемариам Десален бе начело на правителството от 2012 г.  През 2015 г. и 2016 г. обаче страната бе сцена на най-големите антиправителствени протести за последните 25 години. В тях бяха убити най-малко 940 души. Спокойствието се възцари едва с въвеждането на извънредно положение в периода октомври 2016 г. — 2017 г.
Тези протести бяха преди всичко израз на фрустрацията на двата основни етноса в Етиопия — оромо и амхара — от това, че не са достатъчно представени в редиците на управляващата партия за сметка на малцинството тиграи. Протестите бяха породени и от ограничаването на индивидуалните свободи и от план разширяването на столицата за сметка на земеделски земи, отбелязват Франс прес и Ройтерс.

В последните седмици етиопските власти освободиха стотици хора, сред които опозиционери и журналисти. Те се отказаха и от делата срещу задържаните във вълната от протести. Така без спазено обещанието, дадено от  Хайлемариам Десален на 3 януари да освободи задържаните политици и «да подобри националния консенсус».
Като евентуален приемник на  Хайлемариам Десален на поста се очертава Лема Мегерса, който сега е начело на големия етиопски щат Оромия. Според анализатори той е одобряван от младото поколение в Етиопия, отбелязва Асошиейтед прес, бта

Тагове: ;