«Разбира се, това условие е и признаване независимостта на Косово», съобщи той в сряда в Прищина.

Това обяви и президентът на Словения Борут Пахор, който на 12 и 13 февруари е на визита в Прищина.

Припомняме, че Косово обяви независимостта си преди 10 години и бе призната от 115 страни, в това число от 23 членове на ЕС.

Макар формално Брюксел да не настоява за дипломатическо приемане на Косово, Белград към 2025 година, когато е планирано влизането на страната в ЕС, трябва да подпише двустранен сръбско-косовски договор, който разрешава влизането на Косово в международни организации, включително ООН.

«Това ще доведе до членството на Косово в ООН», обяви Тачи в интервю за агенция Reuters.

Отбелязваме, че в одобрената от Еврокомисията стратегия за Косово е начертана «европейска перспектива» сред 6-те балкански претенденти за членство.

Както за Прищина, така и за Белград задължително условие за членство в ЕС е сключването на «юридическо споразумение за нормализиране на отношенията».

«В този случай ние, като приятели на Косово, сме готови да удостоверим 5-те страни-членки на ЕС, които не са признали Косово, както и да съдействаме с това за разширяването на ЕС чрез влизането на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово и Македония».

Според думите му, Германия несъмнено ще помогне да се получи признание на независимостта на Косово от страна на петте страни — членки на ЕС, които още не са направили това — Испания, Румъния, Кипър, Гърция и Словакия.

Буквално седмица преди приемането на стратегията за разширяване на ЕС на Западните Балкани от Мадрид съобщиха, че са против каквито и да било инициативи, в рамките на които Косово ще бъде разглеждано като суверенна държава.

News Front

 

 

Тагове: ; ;