«Да се наблюдава тренировката на руският хокеен отбор на зимните Олимпийски игри е все едно да погледнеш вътре в швейцарски часовник», пише Дейвид Готие Вийяр от  The Wall Street Journal.

Главният треньор Олег Знарок е в центъра на полето. Без каквито и да било указания играчите започват да се плъзгат в кръг, отработвайки точни подавания и други прийоми. Внезапно нападащият изстрелва шайбата — Знарок вдига глава и внимателно гледа провинилия се.

Както отбелязва авторът на статията, със Знарок, когото често наричат «министъра на хокея», Русия се опитва да възроди знаменитата «голяма червена машина», която някога доминираше в този вид спорт, и за първи път от последните 26 години отново да завоюва олимпийското злато.

Както някога съветските лидери, Владимир Путин лично следи играта на хокеистите — в навечерието на мартенските президентски избори за него е важно да се демонстрират национални успехи.

Подобно на известния съветски треньор Виктор Тихонов, с помощта на който хокеистите от СССР спечелиха златото по време на три Олимпиади подред от 1984 до 1992 година, Знарок държи своите момчета в страх, пише авторът.

Той заема поста си през 2014 година, само няколко седмици след като руският национален отбор се провали на Олимпиадата в Сочи.

Именно Знарок създава талантливия отбор, който през тази година се счита за фаворит на Олимпийските игри в Пьончан.

Оптимизъм добавя и факта, че през април Националната хокейна лига на САЩ заяви, че няма намерение да изпраща своите играчи в Южна Корея.

Според специалиста Сухонин, в опитите си да възроди миналото величие на хокейния отбор Русия взема примера «не само от съветското минало».

В СССР хокеят се формира главно, благодарение на Анатолий Тарасов, който тренира националния отбор през 60-70-те години.  За да намери баланс между индивидуалните и екипните показатели, Тарасов прибягва до театрални методики и дори към балета — за подобряване координацията на спортистите, пише изданието.

Тихонов внесъл в националния отбор армейски порядки и продължил успехите на своя предшественик, отбелязва авторът.

Сухонин, който лично познавал и двамата треньори, счита, че днес Русия трябва в по-голяма степен да се ориентира към методите на Тарасов.

«Тарасов беше революционер. Той бе жесток, но с голямо сърце. А Тихонов беше тиранин. Не считам, че нов Тихонов би донесъл успех».

Знарок определено е твърд човек, отбелязва журналистът от  The Wall Street Journal.

По време на световния шампионат през 2014 година той влязъл в разпра с шведския треньор и в края му казал «жеста на смъртта», прекарвайки палец по гърлото си.

Но, както счита Томас Щраус, трениращ датските хокеисти, този инцидент не напълно характеризира Знарок.

«Той събра потресаващ отбор. Да, той е авторитарен, но има прекрасни помощници, които се занимават с техниката и стратегията».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.wsj.com/articles/no-nhl-players-means-tons-of-pressure-for-russia-1518538290

Тагове: ; ; ; ;