НАТО не се стреми към нова «студена война» или надпревара във въоръжаването и продължава да разчита на подобряване на отношенията с Русия, заяви Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

«НАТО е отбранителен съюз, това, което правим ние, е  пропорционално и балансирано.

След «студената война» в продължение на много години съюзниците съкратиха военните разходи и целия военен потенциал, опитаха се да установят партньорство с Русия», каза Столтенберг, отговаряйки на въпрос на журналист, как алиансът ще реагира на обвиненията за провокиране на нова надпревара във въоръжаването.

Столтенберг отново обвини Русия за незаконното, според алианса, присъединяване на Крим, а също в дестабилизация на източна Украйна.

Москва нееднократно е подчертавала, че не е страна в конфликта в Украйна и е заинтересована от най-скорошното регулиране на ситуацията в съседната страна.

«В отговор ние предприемаме пропорционални отбранителни мерки, увеличавайки военното присъствие в източната част на алианса. В същото време се стремим към по-добри отношения с Русия, ние не искам нова «студена война и нова надпревара във въоръжаването», каза Столтенберг. 

 Той отбеляза, че НАТО се придържа към двойнствен подход към Русия, съчетаващ отбрана с диалог.
«Ние трябва да бъдем твърди, предсказуеми, но в същото време ще работим за подобряване на отношенията и диалога с Русия», завърши генералният секретар.
Русия в последните години заявява за безпрецедентна активност на НАТО около нейните западни граници.
НАТО разширява инициативите си и нарича това «сдържане на руската агресия».
Москва нееднократно е изразявала тревогата си от увеличаване силите на алианса в Европа.
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по-рано заяви, че Русия не представлява заплаха за никого, но няма да остави без внимание действията, които са потенциално опасни за  нейните интереси.

На свой ред министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу отбеляза, че от 2012 година броят на контингента на НАТО около западните граници на Русия се е увеличил три пъти.

При това броят на силите за бързо реагиране на алианса е нараснал от 10 до 40 хиляди човека.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;