Постоянният представител на САР към ООН Башар Ал Джаафари потвърди, че САЩ, Франция и Великобритания са вложили всичките си възможности за унищожаването на Сирия, за раздробяването на нейната територия и за ликвидирането на сирийския народ.

 

«Истинската цел на международната коалиция е оказването подкрепа на терористите», заяви той по време на заседанието на Съвета за сигурност към ООН за Сирия.

Ал Джаафари подчерта, че за подкрепа на терористите някои страни са похарчили над 137 милиона долара, а документите, разпространени от  WikiLeaks, са разкрили враждебната политика на САЩ срещу САР.

Освен това, постоянният представител на САР отбеляза, че вторият член от Устава на ООН предполага уважаване на принципа на суверенното равенство на всички нейни членове и принципа на въздържането от употребата на сила в международните отношения.

«Присъствието на САЩ в Сирия нарушава резолюция 2254 на СС, която самите те са подкрепили и която подчертава необходимостта от суверенитет и независимост на САР», подчерта Джаафари.

Как Съветът за сигурност на ООН спазва тези принципи, попита Джаафари.

Той изрази съжаление за това, че на брифинга специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура не е отбелязал наличието в страната на американска и турска окупация.

Отношенията между Русия и Сирия 

Както отбеляза Джаафари, сирийското правителство приветства и високо оценява ролята на Русия и нейния президент Владимир Путин за свикването на Конгреса за сирийския национален диалог в Сочи, който е потвърдил, че политическият процес може да бъде осъществен или продължен само под сирийско ръководство.

Според него, Сирия се придържа към тезата, че сирийците са гласували на Конгреса «и не се интересуват от никакви комитети, създадени зад граница».

«Народът на Сирия е единственият, който може да определя своето бъдеще и бъдещето на своята страна по пътя на диалога», завърши Ал Джаафари.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;