Немскоезичният портал Contra Magazin пише, че настоящата политика на Германия може да доведе страната до пълномащабна война с Русия.

Авторът на статията Марко Майер е убеден, че последните събития в Европа могат да се считат само като опит «да се вмъкне Германия във война с Русия».

Първо, администрацията на Тръмп не само не се отказа от «войнствения курс» на предишното правителство на Барак Обама, но и дори «повиши милитаризацията на Източна Европа».

Второ, Великобритания няма намерение да извежда, както ги нарича Майер, «окупационните си войски» от северозападна Германия, а точно обратното, планира да засили военното си присъствие в региона.

Трето, немският Бундесвер работи над създаването в Германия на щаб-квартири на НАТО.

Такова предположение е направено от министъра на отбраната Урсула фон дер Ляйен, а командването на алианса и страните-членки са го приели.

Това засилване на командната и военна структура на НАТО се извършва под предлог, че е повече от необходимо да се отговори на «агресивната политика на Русия».

Според Майер, друг тревожен сигнал е обещанието на Берлин да увеличи разходите за своята армия до исканите от алианса 2 % от БВП.

По такъв начин немският Бундесвер получава допълнително осем милиарда евро до 2021 година.

Само по себе си всичко това не подсказва за подготовката за военен сблъсък с Русия, но, според портала, ако постът на Меркел бъде зает от политик с по-изразена транатлантическа ориентация, нещата могат да стигнат до открит конфликт.

«Именно затова напълно може да се допусне, че след напускането на политиката от Меркел — а това вероятно ще се случи в рамките на следващите две години — нейният пост ще бъде зает от някой с по-изразена трансатлантическа ориентация.

Само така елитът ще успее да застави Германия да се придържа към курса.

А курсът е един — война с Русия», пише Майер.

Contra Magazin  е алтернативен информационен портал, който се посещава от стотици хиляди немски и австрийски ползватели.

Припомняме, че в доклада «До края и обратно?» на Мюнхенската конференция по сигурността, която ще се проведе между 16-18 февруари, също се говори за растящите рискове от непреднамерен военен сблъсък между Европа и Русия.

News Front Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ;