НАТО призовава Русия към транспарентност (прозрачност) по въпроса за разполагането на тактическите ракетни комплекси «Искандер» в Калининградска област и като цяло при извършването на военна дейност в региона. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден от срещата на министрите на отбраната на алианса.

«Вече отдавна чуваме от Русия за вероятноjf разполагане на «Искандери» в Калининград. На този етап не виждаме никакво постоянно разполагане на «Искандери» в Калининград, но виждаме, че Русия развива там военна инфраструктура и увеличава военното присъствие. Призоваваме Русия към максимална транспарентност», каза той.

Столтенберг отказа по-подробно да обсъди тази тема, отбелязвайки, че не коментира въпроси, свързани с разузнавателни данни.

Той отново заяви, че подкрепя диалога с Москва в рамките на Съвета Русия-НАТО за обезпечаване на предсказуемостта и прозрачността на военната дейност в Европа.

Министърът на отбраната на Литва  Раймундас Кароблис по-рано заяви, че НАТО трябва да изработи отговор по разполагането на «Искандери» в Калининградска област.

По-рано информация за прехвърлянето на оперативно-тактическите комплекси потвърди главата на комитета на Държавната дума на Русия по отбрана Владимир Шаманов.

Във връзка с това ръководителят на пресслужбата на Кремъл Дмитрий Песков подчерта на 6 февруари, че разполагането на въоръжения от Русия на своя територия не може да бъде повод за тревога в други страни, защото Москва никого не заплашва с това.

На свой ред Столтенберг добави, че министрите на отбраната на НАТО са взели решение за създаването на две нови командни структури на организацията, но решението за тяхното местонахождение, а също необходимия за работата им персонал ще бъде прието през юни.

Според него, сроковете за началото на работата на новите щабове също ще бъдат съгласувани едва през юни на следващата среща на главите на отбранителните ведомства от алианса.

Столтенберг отбеляза, че става дума за командна структура по обезпечаване на сигурността на морските линии за връзка и комуникации в Атлантика и за щаба за обезпечаване прехвърлянето на сили в Европа.

Според дипломатически източници от НАТО, новото командване на алианса за Атлантика ще бъде разположено в САЩ, а щабът за подкрепленията — в Германия, но между страните от алианса има разногласия по тази тема, защото тези щабни структури позволяват създаването на значителен брой нови работни места.

Столтенберг е отказал да потвърди слуховете за бъдещето разполагане на тези структури, съобщавайки само, че «редица държави от НАТО са изразили готовност да ги приемат».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;