Неотдавнашният инцидент между сирийската и израелската армии свидетелства за общото изостряне на ситуацията на Близкия Изток, което крие в себе си немалко опасности в краткосрочна перспектива, пише Рено Жирар в  Le Figaro.

На 10 февруари безпилотен самолет от сирийска територия влезе в израелското въздушно пространство, а след това бе свален от силите на Армията на отбраната на Израел, която заяви, че това е ирански апарат за следене.

След това израелските изтребители заминаха за Сирия, за да унищожат пункта за контрол, управляващ безпилотния самолет, но там се срещнаха със сирийските ракети клас «земя-въздух», една от които удари в целта.

На свой ред израелските сили унищожиха над 10 батареи ПВО — «сирийски или ирански», пише изданието.

Както пише Жирар, от стратегическа гледна точка израелците не одобряват идеята за военното засилване на Иран в съседната сирийска територия.

Това може да се разбере — Техеран така и не се е отказа официално от външнополитическия курс на имама Хомейни, който си постави за цел лидерството над целия мюсюлмански свят, а отрече историческото право на съществуване на «ционистката държава», пише авторът.

Но това е «абсурдна ситуация», защото между персите и евреите никога не е имало вражда: Израел има разногласия със сунитите, а не с иранските шиити, добавя авторът.

Но това «изкуствено противопоставяне вече здраво е залегнало в главите на главните стратези както в Техеран, така и в Тел Авив», се казва в статията.

След инцидента премиерът на Израел Бинямин Нетаняху позвъни на Путин и го помоли да въздейства върху иранците, за да прекратят те военните си стремежи на сирийската територия, граничеща с Израел.

Както подчертава авторът, правителството на Нетаняху се опитва да поддържа с Русия постоянна връзка — но е осъзнало, че отсега нататък в Близкия Изток без Москва почти нещо не може да се реши.

Би било разумно французите също да стигнат до този извод, казва авторът.

Превод: Петя Паликрушева

Източник: http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2018/02/12/31002-20180212ARTFIG00320-renaud-girard-travaillons-avec-la-russi

 

Тагове: ; ; ;