Генералният директор на американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“ Лойд Бланкфейн счита, че заложените от администрацията на президента Доналд Тръмп бюджетни разходи, могат да се отразят негативно на икономиката на страната и да станат един от факторите тя да „прегрее“, предава БГНЕС.

„Шансовете за негативно развитие на събитията се повишиха“, каза той в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Бланкфейн припомни още, че американската икономика е работела като часовник, докато федералното правителство не е решило да намали данъците с общо около 1.5 трилиона долара и да отпусне допълнителни 300 млрд. долара на военните и за вътрешните разходи, увеличавайки бюджетния дефицит.

По думите му, такъв подход е подходящ за периоди на рецесия или възстановяване, но не и за фаза на икономически подем.

«Не трябва да забравяме, че за всеки дефицит се налага да се плаща“, каза генералният директор на „Голдман Сакс“. 

Миналата седмица американския промишлен индекс „Дау Джонс“ преживя рекорден срив на фона на опасенията на инвеститорите, че инфлацията ще подтикне Федералния резерв към агресивно повишаване на лихвения процент.

Според Бланкфейн тези страхове са уместни, тъй като ако икономиката започне да „прегрява“ и централната банка почувства, че не може да удържи инфлацията, то ведомството ще трябва да действа и да повиши основния лихвен процент.

Тагове: ; ;