Администрацията на президента на САЩ Доналд Търмп предлага да се увеличат разходите по програмата за сдържане на Русия в Европа до  $6,3 млрд, това е заложено в бюджета за тази година.

Вашингтон има намерение да похарчи $24 млрд за модернизирана на ядрените си сили.

Проектът за бюджет на Пентагона за 2019 година предполага увеличаване на финансирането с 13 % в сравнение с миналата година. Документът е изпратен за разглеждане в конгреса на САЩ.

«Министерството на отбраната  се нуждае от $686 млрд, което е с $80 млрд, или с 13% повече от утвърдения бюджет за 2017», се отбелязва в документа.

Отбелязва се, че $597 млрд ще бъдат отделени в рамките на базовия бюджет, още  $89 млрд —за провеждане на операции зад граница.

Според проекта, $250 млн отиват да поддръжка на «териториалния суверенитет на Украйна».

Същата сума ще бъде отделена за Европейските инициативи за сдържане — програмите, призвани «да се противопоставят на принудата и агресията от страна на Русия в региона».

За бъдещата финансова година за тази програма ще бъдат похарчени над  $6,3 млрд.

Предполага се, че инициативата ще изгради агресивен график за провеждането на учения на американските военни с техните партньори от Европа, ще даде възможност да се дислоцира батальон от американски сухопътни войски в Полша, да се модернизира снабдяването на военнослужещите в Европа, да се увеличат обемите на складираната техника на континента.

За прехвърлянето на военна техника в рамките на инициативите на САЩ ще бъдат похарчени  $1,3 млрд.

За това съобщи замглавата на управлението на бюджетното планиране на Сухопътните войски на САЩ Дейвис Уелш по време на брифинга в Пентагона.

САЩ имат намерение да прехвърлят в Европа «40 танка Abrams за $455 млн, 62 ракети MSE за $250 млн, 66 многоцелеви бронетранспортньори  AMPV за $230 млн, 61 бронирани машини за пехотата Bradley, а също ракетите 

 HIMARS за $171 млн».

През миналата година разходите за програмата бяха в рамките на $4,8 млрд — с $1,7 по-малко от новия проект за бюджет.

Освен това, представителите на Пентагона отбелязаха на брифинг, че имат намерение да отделят  $1,4 млрд за подкрепа на умерената опозиция в Сирия и за силите на националната сигурност на Ирак.

(следва)

Иля Соколов

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;