Ръководството на НАТО поддържа увеличаването на военното присъствие на САЩ в Европа, счита, че това мотивира европейските съюзници сами да предприемат по-големи усилия във военната сфера, заяви в сряда генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг

През януари 2017 година САЩ официално преименуваха програмата за военна помощ за европейските съюзници в «Eвропейска инициатива за сдържане».

Програмата предполага разполагане в страните в Европа около границите на Русия от три до пет хиляди военнослужещи на НАТО с техника и оборудване.

Руската страна по-рано заяви, че действията на САЩ във военната сфера на територията на европейските страни влошават ситуацията в областта на сигурността в Европа, създават рискове в тази сфера.

«Ние приветстваме плановете за по-нататъшно увеличаване на  американското военно присъствие в Европа, както под формата на личен състав, учения, така и във вид на техника…

Това е подтикващ фактор за европейците да правят повече», заяви в сряда генералният секретар на НАТО.

Столтенберг отбеляза, че увеличаването на присъствието на САЩ върви паралелно с увеличаването на собствените сили на европейците във военната сфера.

В Брюксел на 14 и 15 февруари се провежда срещата на министрите на отбраната на страните от алианса.

По-рано се съобщи, че САЩ имат намерение да похарчат над 200 милиона долара за възстановяването и модернизирането на военните обекти и съоръжения в американските въздушни бази, разположени главно в Източна Европа.

Русия в последните години заявява за безпрецедентната активност на НАТО около своите западни граници.

НАТО разширява инициативите и нарича това «сдържане на руската агресия».

Москва нееднократно е изразявала тревогата си от увеличаване силите на алианса в Европа.

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков по-рано заяви, че Русия не е заплаха за никого, но няма да остави без внимание действията, които са опасни за нейните интереси.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;