В събота обстановката между Израел, Иран и Сирия се нажежи по-силно, отколкото за всички последни години. Това означава, че правилата за водене на война в северен Израел са се променили и страните в конфликта рискуват значително по-силно, отколкото по-рано, предаде TVE.

Изданието отбелязва, че след като ситуацията се е изострила още повече, трябва да се намери посредник между държавите.

Според израелския аналитик Офер Залцберг, единственият играч, който може да води преговори за нови споразумения с цел предотвратяване на широкомащабен конфликт — това е Русия.

Според доклада на организацията «Международна кризисна група», «правилата на играта действие-реакция» между Израел и «Хизбулла», които позволяваха на границата на Израел с Ливан и Сирия да се остава в относително спокойствие в продължение на над десет години, са били разрушени, защото «Хизбулла» заедно с Иран действат на сирийска територия, което предполага развитие на «неизвестен сценарий» за Израел.

Освен това, Иран, който обезпечава подкрепа на силите на президента Асад в гражданската война в Сирия, увеличава своето влияние, макар в дадения момент да се държи настрана от териториите, контролирани от Израел, в резултат на съществуващото споразумение между Русия, САЩ и Йордания за режима на прекратяване на огъня в югозападна Сирия.

Позовавайки се на доклад, изданието отбелязва, че «има признаци, че това споразумение няма да се запази в сила», особено, отчитайки бъдещия пробив на Асад с цел възстановяване контрола над юга на страната, както предричат аналитиците.

Съботните събития отлично демонстрират крехкостта на тази зона.

Споразумението вероятно ще бъде временно, ако Русия не го укрепи и продължи, пише авторът.

След инцидента около свалянето на израелски самолети и обстрел на военни обекти на САР и Иран в Сирия от страна на Израел, Русия изрази сериозната си тревога и призова всички страни в конфликта да проявят сдържаност, пише изданието.

Според военния аналитик от израелското издание «Хаарец» Амос Арел, с тези си действия Дамаск демонстрира голяма самоувереност, което ще застави Израел да преразгледа своята стратегия в новите условия.

Аналитиците изразяват единно мнение, че нивото на тревога в северната част на страната се е увеличило, и макар Израел да не се стреми към ескалация, «правилата на войната» на този нов етап са неизвестни, предава  TVE.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.rtve.es/noticias/20180210/rusia-pide-contencion-mientras-cambian-reglas-guerra-norte-israel-escala-tension/1677040.shtml

Тагове: ; ; ; ; ;