ПГ на ГЕРБ излезе с декларация по повод на обръщение на Изпълнителното бюро на БСП към министър-председателя Бойко Борисов относно планираното провеждане на «Луковмарш». Позицията беше прочетена от депутата от ГЕРБ Тома Биков от парламентарната трибуна.

Биков отбеляза, че вчера ръководството на БСП е излязло с обръщение към премиера, в което осъжда провеждането на «Луковмарш» и в същото време се посочва, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. По-късно през деня ръководството на социалистите се разграничи от тезата, свързана с т.нар. Военен съд, уточни той.

Премиерът Борисов и ГЕРБ никога по никакъв начин не са се солидирали с «Луковмарш», за да се разграничават от него, заяви Тома Биков в отговор на социалистите. Нещо повече — оценяваме тази проява като възможност за изява на привърженици на антидемократичната националсоциалистическа идеология и следователно се противопоставяме остро на подобен род събития, добави той.

Като европейска и дясноконсервативна партия ГЕРБ осъжда и ще се бори срещу всяка антидемократична идеология, каквито са идеологиите на националсоциализмът, фашизмът и комунизмът, каза депутатът.

Той декларира, че през политиката по образование ГЕРБ ще продължи да пропагандира осъждането на политическото насилие във всичките му форми.

За нас политическото насилие е рана, която трябва да бъде лекувана, тя разединява българското общество през целия 20-ти век и последствията от нея трябва да бъдат преодолявани с усилията на всички политически сили, включително и на левицата, смята Биков.

Ще продължим да твърдим, че т.нар. Народен съд е престъпление, защото историческите факти и историческата истина е на наша страна, заяви депутатът от ГЕРБ. Ще продължим да възпоменаваме и почитаме хилядите невинни жертви на комунистическия терор от 1944 до 1962 г., каза той.

ПГ на ГЕРБ отхвърля и ще се бори срещу всеки опит за реабилитиране на политическото насилие, заяви още Биков. Няма как от учебниците да отсъства фактът, че в България е имало концентрационни лагери и тоталитарен режим и няма как това насилие да бъде оправдано с индустриализацията и спортните и културните постижения на страната от комунистическия период, смята той.

Според Биков БСП са прави, че в учебниците трябва да присъства и политическото насилие от периода 1923 до 1925 г. По думите му трябва да се изучава и  периодът 1934 — 1944 г., когато в България са забранени политическите партии и всякакъв вид организации.

Би трябвало да се изучава и много по-задълбочено фигурата на автора на военните преврати от 1923 г., 1934 г. и 1944 г — Кимон Георгиев, смята Биков. По думите му целта трябва да е една- единствена — децата да бъдат възпитавани така, че да не допускат подобни периоди да се повтарят.

БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ;