Foreign Affairs: Путин застави руския елит да играе по правилата му

Дата на публикуване: 14 02 2018, 06:43


Макар от момента на срутването на световните цени на нефта, чийто експорт обезпечаваше половината от държавния бюджет на Русия, а и от въвеждането на западните санкции спрямо руските банки, енергийните компании и отбранителния сектор да минаха вече три години, прогнозите на много западни аналитици, които предсказваха скорошен «колапс на руската икономика» и отслабване властта на Путин, не се сбъднаха.

Руската икономика се стабилизира, бюджетът е балансиран, а Путин се подготвя за избори, които вероятно ще му обезпечат креслото на президент за четвърти мандат и така ще постави нов рекорд във властта, пише  Foreign Affairs.

Именно «путиномиката» позволи на руския президент да преживее цяла серия от финансови и политически сътресения, защото икономическата стабилност му обезпечава високо ниво на популярност и подкрепата на населението, се отбелязва в статията.

Русия се справи с «двойното предизвикателство» при срутването на цените на нефта и западните санкции, благодарение на специфичната икономическа стратегия на Путин, състояща се от три основни елемента, твърди авторът.

Първо, тя беше насочена на първо място към постигане на макроикономическа стабилност, за да могат да се държат на ниско ниво дълговите задължения и инфлацията.

Второ, тя предотврати възникването на обществено недоволство чрез поддържане на ниска безработица и стабилното плащане на пенсиите, макар за тази цел да се наложи руснаците да се откажат от повишаване на заплатите си и да се примирят с ниските показатели на икономически ръст.

Трето, тя позволи на частния сектор да се повиши ефективността там, където това не влизаше в конфликт с политическите цели, се казва в статията.

«Подобна стратегия не направи Русия богата. Но тя обезпечи стабилността на страната и запази на власт управляващия елит», отбелязва Foreign Affairs.

Ако Путин бе избрал друга политика, жизненото равнище на руснаците понастоящем можеше да бъде значително по-ниско, особено, ако си спомним 1999 година, когато той за първи път стана президент.

Тогава доходите на населението бяха много скромни, констатира авторът.

Според него, «демократичната легитимност» на Путин зависи в голяма степен от неговата способност да застави големия бизнес и олигарсите за действат по неговите правила, независимо от използваните за целта средства.

Именно майсторството на Кремъл в «натрупването и запазването на ресурси» обяснява с цената на какво руският елит се запазва на власт вече 20 години и с определен успех използва влиянието си зад граница, се отбелязва в статията.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.foreignaffairs.com/articles/russian-federation/2018-02-07/surprising-success-putinomics?cid=int-fls&pgtype=hpg

Тагове: ; ; ;
ВАЖНО
Важно

Кюрската въоръжена коалиция "Сирийски демократични сили" планира операция по настъплението към град Хаджин, разположен на

Важно

Делегация на Министерството на отбраната, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов ще бъде на

Важно

Комисията за финансов надзор е поискала още на 7-ми август,  информация от кипърските власти относно

Важно

Положението на арестуваната в САЩ Мария Бутина продължава да се влошава. Тя е преместена в затвора

Важно

Изпълнителна агенция „Медицински одит” започва проверка в болницата в Сливен, където миналата седмица почина 33-годишната

Важно

Австрийският канцлер Себастиян Курц апелира да не се допускат корабите, превозващи мигранти от Африка, да

България
Важно

Около 4000 учители се търсят сега в училищата в страната, като всички свободни работни места

Важно

Българската социалдемократическа партия (тесни социалисти), предвождани от Димитър Благоев, разгръща цялостна кампания срещу Първата световна

статия

18 август 2018- Нюз Фронт. В България се наблюдава повишен интерес от страна на младежите да

Важно

Драстично поскъпване на такса смет в Пазарджик се очаква през следващата година. Предложението е на

Важно

На 16 август стартира международната акция "Една история - една победа", посветена на 140-годишнината от

Важно

  17 август 2018-Нюз Фронт. На 16 август в Москва се състоя стартът на международното авто-мото шествие

Русия
Важно

Положението на арестуваната в САЩ Мария Бутина продължава да се влошава. Тя е преместена в затвора

Важно

Фондация "Устойчиво развитие за България" с председател Станка Шопова продължава дейностите по изпълнението на Националната

статия

20 август 2018-Нюз Фронт. Заради американския шантаж, заплахи и сппирането на доставките на оръжие, Пакистан политически

Важно

В последно време както руските, така и германските лидери се срещат главно на международни платформи,

Важно

Руският президент Владимир Путин призова международната общност да подпомогне сирийските региони, в които могат да

Важно

Отрядите бойни кораби от Тихоокеанския флот на Русия в рамките на учения ще проведе стрелби