Китай активно се опитва да лиши САЩ от статуса на световна държава, в това число с помощта на внедрени агенти в американските образователни и научни заведения. Това заяви в речта си пред Сената директорът на ФБР на САЩ Кристофър Рей, думите му цитира изданието Washington Examiner.

«Фиксираме използването на нетрадиционни събирачи на информация (професори, учени и студенти) в академичните кръгове по цялата страна. Не само в големите, но и в малките градчета. Практически във всяко научно направление», каза той.

Според Рей, китайските агенти се възползват от откритостта и «наивността» на научната общност, за да получат необходимите данни.

«Това е заплаха не само за американската държава, но и за цялото общество, което не трябва да остави без отговор ситуацията», подчерта директорът на ФБР.

Сенаторът-републиканец Марко Рубио, присъстващ на заседанието, заяви, че Китай представлява безпрецедентна заплаха за САЩ.

«Не считам, че за 240-годишната история на нашата страна сме се натъквали на конкурент и потенциален противник с такива мащаби и мощ», каза сенаторът.

През декември 2017 година САЩ публикуваха нова стратегия за национална сигурност, в която Русия и Китай бяха наречени «главни конкуренти».

Във Вашингтон са убедени, че Москва и Пекин искат да създадат свят, «който няма да съответства на интересите и ценностите на САЩ».

Министерството на отбраната на Китай, коментирайки това решение, призова САЩ да се откажат от мисленето на студената война и да се движат по пътя на развитие на сътрудничеството.

Москва на свой ред също изрази готовност да работи с Вашингтон, независимо от неприятелската стратегия за национална сигурност, за това заяви посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;