Многоцелевият изследователски кораб от ВМС на Обединеното Кралство «Ентърпрайз» пресече пътя на руския транспортен кораб «Кизил-60» и «премина само на няколко метра» от него. Инцидентът се е случил недалеко от Босфора около северните брегове на Турция, пише Daily Star.

«Ентърпрайз» е пътувал от Черно море към Средиземно море. «Кизил-60» се е връщал от базата на ВМФ на Русия в сирийския Тартус, където Москва «е разположила своите въоръжени сили», отбелязва изданието.
Британският кораб е участвал в 3-седмични мисии на Северноатлантическия алианс.
В патрулирането, освен «Ентърпрайз», са били задействани кораби от Турция и Румъния.
«Много е важно НАТО и съюзническите държави да работят заедно за обезпечаване на забележимо морско присъствие в международните води на Черно море», заяви представителят на британския флот комодор Майк Атли. — Провеждането на учения и операции в този регион обезпечава свободата на придвижване и укрепва колективната отбрана».
Алиансът засили патрулирането в Черноморския регион след «анексията на Крим», пише изданието.
Миналата година НАТО създаде ново многонационално подразделение в Румъния, за да «се противопостави на Русия» в своя източен фланг, припомня  Daily Star.
Превод и редакция: Петя Паликрушева Източник: https://www.dailystar.co.uk/news/world-news/681796/royal-navy-ship-hms-Enterprise-russian-boat-kyzyl-60

Тагове: ; ;