13 февруари 2018-Нюз Фронт.

Заместник министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов в интервю за изданието » Известия» съобщи за готовността на Русия да предостави площадка за провеждането на преговори между Палестина и Израел с цел урегулиране на съществуващата криза между страните. Богданов съобщи, че Москва е предлагала подобна инициатива през есента на 2016 година.

» Не се отказваме и от усилия в националното си качество. През есента на 2016 година издихнахме инициатива за организацията на палестинско-израелска среща в Москва под егидата на президента на Русия»,- заяви Богданов.

 

Дипломатът добави, че възобновяването на директен диалог между представителите на двете страни би могла да способства снижаване на съществуващото ниво на напрежение.

 

» Тогава изхождахме от това, че възобновяването на директен политически диалог между страните ще способства за разреждане на напрежението. Вярваме в това и денес. Затова оставаме готови да предоставим площадка за подобен контакт, ако страните сметнат това за полезно», -подчерта Богданов.

 

Той отбеляза, че за урегулирането на кризата в отношенията между Палестина и Израел съществува » Близкоизточния квартет», който според думите на дипломата е единствения механизъм признат от международната общност.

В него влизат Русия, ЕС, САЩ и ООН.

 

По-рано съветникът на президента на Палестина по международни отношения и външнополитически въпроси Набил Шаас заяви, че Махмуд Абас смята да обсъди с президента на Русия Владимир Путин нов формат на мирен процес с Израел.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;