Бойците от групировката «Джабхат ан-Нусра» заедно с представителите на организацията «Белите каски» подготвят провокация с използването на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб.
Това съобщава Министерството на отбраната на Русия.
Както се отбелязва в прессъобщението, за подготвяната провокация е съобщил по телефона на руския Център за примирие между враждуващите страни жител от населеното място Саракиб.
Според него, пред деня на 12 февруари терористите са вкарали в селището над 20 туби с хлор и средства за индивидуална защита.
«Според думите на жителя, представителите на местния отдел на «Белите каски» са извършвали репетиции по «оказването на първа помощ» с индивидуални средства за защита на местните жители, уж пострадали от отравяне.
Всичко това, каза сириецът, се снимало с видеокамери от професионални телевизионни оператори, които, коментирайки действията на представителите на «Белите каски», използвали микрофон с надпис CNN», се казва в съобщението.
Освен това, както споделил източникът, между дублите репортерите се съветвали с някого по спътников телефон на английски език.
Министерството на отбраната на Русия изрази сериозна тревога от получената информация.
«Всичко говори за това, че терористите от «Джабхат ан-Нусра» заедно с Белите каски подготвят поредната провокация в провинция Идлиб с използването на отровни вещества, за да обвинят сирийските власти в употребата на химическо оръжие срещу местните жители», заявиха от ведомството.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;