13 февруари 2018-Нюз Фронт.

Международната среща в Астана по урегулиране на ситуацията в Сирия ще се състои след запланираните през март преговори в столицата на Казахстан, между външните министри на Русия, Иран и Турция.

Това съобщи във вторник пред журналисти външният министър на Казахстан Кайрат Абдрахманов.

 

 

» Получихме информация от нашите руски колеги, че страните-гаранти на астанинския процес- Россия, Иран, Турция възнамеряват да проведат среща на ниво външни министри в рамките на астанинския процес, като възможното място за провеждане на срещата е нашата столица Астана. Сроковете и конкретна програма се уточняват в настоящия момент. В тази връзка поредния раунд от самия астанински процес, предстои да се проведе след срещата на външните министри- гаранти на астанинския процес»,- съобщи външният министър на Казахстан.

 

Абдрахманов уточни, че преговорите между външните министри на трите държави могат да се състоят през март.

» За свикването на съвещание между външните министри на страни като Русия, Иран и Турция се изискват определени усилия.

Всички имат достатъчно напрегнат график, особено в светлината на събитията, които се развиват в Близкия Изток, затова най-вероятно, говорим за март»,- поясни още външният министтър на Казахстан.

В понеделник специалният представител на президента на Русия по Близкия Изток и страните от Африка, заместник министъра на въшните работи Михаил Богданов заяви, че външните министри на Русия, Иран и Турция Сергей Лавров, Мохаммад Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу могат да се срещнат през март в Астана, а сега се съгласуват датите за консултациите им. Очаквайте подробности по темата.

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;