Само  няколко дена преди излитането на ракетата на Илон Маск  Falcon Heavy Путин подписа указ, на базата на който Роскосмос започва разработката на ракетата, известна като «Свръхтежката», което руската космическа агенция чакаше от години, отбелязва  Popular Мechanics.

Според изданието, името на ракетата на руски жаргонен език може да се преведе като «действително голяма ракета», пише в статията.

Новината за подписания от президента на Русия указ за разработката на ракети от свръхтежък клас, която ще се базира на космодрума Източен, бе публикувана без особени фанфари.

Според съобщението на Роскосмос, компанията «Eнергия» ще бъде основният разработчик на ракетата.

Един от ключовите изпълнители на проекта ще бъде ракетно-космическият център «Прогрес», който се намира в Самара, където се произвеждат ракетите «Съюз».

Тези компании отговаряха за развитието на съветските ракети-носители от свърхтежък клас Н-1 и «Eнергия» през 1980-те години.

«Енергия» извърши два твърде успешни полета през 1987 и 1988 години.

Точно с помощта на ракетата-носител «Eнергия’ бе изстрелян космическият кораб «Буран». Тогава той с тегло 100 тона извърши напълно автоматизирано кацане, превръщайки се в последното достижение на СССР преди неговия разпад през 1991 година, съобщава изданието.

От момента на разпада на СССР руските космически инженери мечтаят за възстановяването на «Eнергия» или да разработят по-добра ракета.

Тази «смела и скъпоструваща» стъпка на Путин би оживила космическият отрасъл на Русия.

Към 2022 година ще бъде разработена ракета-носител от среден клас «Съюз-5» с използването на готови двигатели.

Според Роскосмос, ако всичко върви по план, свръхтежката ракета ще бъде създадена около 2028 година.

Тя ще бъде в състояние да достави 90 тона товар в орбита около Земята и 20 тона в лунна орбита.

Авторът си задава въпроса: «Какво ще прави Русия с това чудовище?»

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.popularmechanics.com/space/rockets/a16761777/russia-super-heavy-rocket/

 

Тагове: ; ; ; ;