Макар Русия да бе отстранена от Олимпийските игри, това съвсем не се отрази на състезанието по фигурно пързаляне, когато ликуващите запалянковци размахваха руското знаме.

Самите запалянковци бяха облечени в пончо и в дрехи за хокей с цветовете на руското знаме, а също със спортни тениски и шапки с надпис «Русия е в моето сърце» пише  The New York Times.

Ако някой се отнесе към руснаците с враждебност заради «държавната система на допинг» на Игрите в Сочи, това публично не се прояви по никакъв начин.
Зрителите вежливо ръкопляскаха на руските спортисти и никой и не помисли да ги освирка, когато Русия зае второ място след Канада в междинния турнир.
«Ние играехме все едно сме си у дома», заяви руският фигурист Дмитрий Соловьов. — Чувахме колко много хора скандираха името на нашата държава».
Русия взе първия си медал в събота, когато Семьон Елистратов завоюва бронз в шорт-трек и посвети медала на «всички момчета, които така подло и мерзко, без каквито и да било обяснения, бяха отстранени», припомня изданието.
Никоя друга държава в света не е вземала поведе медали при фигурното пързаляне от СССР, пише изданието.
А това говори за господството на Русия в зимните Олимпиади.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.nytimes.com/2018/02/11/sports/olympics/russian-figure-skaters-ban.html

Тагове: ; ;