Научният сътрудник от американския аналитичен център  Stratfor Фил Уилямс пише, че цялата сложност на настоящата ситуация се заключава в това, че, доколкото отношенията между Москва и Вашингтон, макар и да са «обтегнати», все пак вече не са така «агресивни», както в миналото.
Но тази снижена в миналото агресия станала факт в резултат на «осъзнаването на риска», което в голяма степен се предопределило от  от съветско-американските отношения след Карибската криза.
Но това осъзнаване вече не съществува, уверен е Уилямс.
«Тази чувствителност към риска провокира висока степен на внимателност. Но в настоящия климат, съдейки по всичко, внимателността се е занижила, особено в действията на руските въоръжени сили.
При такива условия механизмите за сдържане между двете сили, които, според усещанията, са практически напълно празна формалност, не са решението на проблема, — разсъждава експертът.
Потенциалната необходимост от спешен контакт и изясняването на някой от инцидентите, а също липсата на опит в регулирането на кризите, не подтикват към нищо добро по отношение бъдещите проблеми, които могат да се излеят не в резултат на преднамерени действия, а от прекалена напористост».
Всичко това позволява да се заключи, че Русия и САЩ се нуждаят от ново споразумение, насочено към избягване на военни инциденти на сушата, морето и във въздуха, констатира авторът.
Според експерта, полезни за отношенията между двете страни са дори формалните преговори за такова споразумение, защото по време на взаимодействието между въоръжените сили ще бъде «укрепено доверието» между тях и «ще бъде засилена предсказуемостта» в действията между двете страни, а също ще бъдат установени нови нормативи за войските, което ще съдейства за по-внимателно поведение.
Подобни нормативи ще бъдат полезни не само в традиционната за въоръжените сили среда — т.е. на земята, въздуха и в морето — но и в кибепространстовто, защото кибератаките стават неотменна част от арсенала на всички въоръжени сили, а инцидентите във виртуалния свят абсолютно могат да доведат до напълно реална война, отбелязва аналитикът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.stratfor.com/horizons/fellows/phil-williams/08022018-need-new-codes-conduct-us-russian-relations

Тагове: ; ; ; ; ; ;