Следващата седмица американските дипломати, въоръжени с новата доктрина, ще заминат за столицата на арабските страни, Турция и Европа, за да заявят, че САЩ повече няма да демонстрират мекота по отношение на тези, които те считат за заплаха за влиянието и стратегическите интереси на Америка.
Както пише  The National, съветникът по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър, който понастоящем е най-влиятелната фигура в администрацията на Тръмп, ще замине за Турция, за да разясни пределите на търпението на САЩ и НАТО по отношение «авантюрите на Реджеп Ердоган» в Сирия и неговото партньорство с Русия и Иран.
Макмастър и министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще се обърнат към Европа и към целия свят на Мюнхенската конференция по сигурността.
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън също ще посети Турция, където  ще повдигне редица важни въпроси, които ще ознаменуват началото на реализацията на неговия нов курс, който отговаря на интересите на партията, господстваща в администрацията на Тръмп.
Както продължава изданието, тези визити ще се извършат на фона на връщането на атмосферата на студената война в отношенията между САЩ и Русия, на фона на проблемите във връзка с намеренията на Израел относно ролята на Иран в Сирия и Ливан, на фона на напрежението в отношенията между Турция, Иран и Русия, а също в светлината на подготовката за изборите в Египет, Ирак и Ливан.
В Турция американските чиновници ще се съсредоточат върху военните операции на Анкара в Африн и Манбидж, а също върху неотдавнашните агресивни изявления на турски чиновници, които заплашиха американските военни в Сирия и обещаха да разширят мащабите на своите операции срещу сирийските кюрди.
Тази остановка в Турция по време съвпада с опитите да се спасят отношенията на Турция с Иран и още повече да се укрепят нейните отношения с Русия.
Очаква се, че Турция, която е член на НАТО, че чуе ясното предупреждение от американската администрация, че последната има намерение да разглежда случващото се през призмата на своето ново стратегическо виждане и че тя няма да тръгне към компромиси.
 Американските чиновници имат намерение да съобщят на водещите членове на НАТО в Европа, че те трябва да направят съществен принос, за да покрият разходите за това стратегическо партньорство.
Средствата са нужни за реализацията на дългосрочните програми за подготовката в Ирак, за подкрепа на санкциите срещу Иран, а също за провеждане на операция на коалицията в Сирия.
«В най-широк стратегически смисъл Белият дом изпраща сигнал на Кремъл за това, че Русия няма да може да си върне статуса на свръхдържава», пише авторът на статията.
Както завършва изданието, ако Русия и САЩ не успеят да постигнат взаиморазбиране, студената война ще обхване целия свят и в негов епицентър ще се превърне Сирия.
Но основната точка на разногласията между страните се отнася не до характера на двустранните отношения, а относно иранския проект в Сирия, който още повече усложнява борбата между интересите — точно, както и въпросът за съдбата на Асад усложни процеса на преговори във Виена през 2015 година, пречейки на прогреса в Сирия.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.thenational.ae/opinion/comment/the-us-could-be-heading-towards-another-cold-war-1.703388

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;