Китайските интереси в Сирия

Дата на публикуване: 13 02 2018, 09:44


Китай се придържаше към последователна политика по сирийския въпрос. Военно-техническото сътрудничество със САР не е прекратявано от страна на Китай и по време на войната: групата офицери в рамките на «обмяна на опит» пътуваха от Поднебесната в Шам и обратно.

По отношение работата на снайперистите обмяната на опит е налице.

За всичките тези години Китай нееднократно или се е въздържал, или е слагал вето върху резолюциите на ООН за Сирия, заемайки изчаквателна позиция.

Преди арабската пролет обемът на сътрудничество с Китай беше колосален и надвишаваше този с Русия.

Китай доставяше технологии и техника за връзка, инвестираше в нефтения отрасъл и в тежката промишленост.

Би било странно, ако тази страна, която толкова години в ООН не предаде Сирия, не разчиташе да получи нещо в замяна.

По риториката и политиката на Русия в САР се вижда, че руското военно-политическо ръководство едва ли е готово да поеме изцяло възстановяването на Сирия — това изисква колосални инвестиции.

А този, който участва във възстановяването на страната, всъщност ще направи дългосрочно вложение.

По отношение хуманитарната помощ за Сирия участват не само ООН и хуманитарните организации, но и приятелските на Русия страни: Армения, Чехия и държавите от БРИКС.

След решаващото сражение през 2016 година и освобождаването на Алепо Китай започна да предприема по-активно участие в постсирийското регулиране.

На 5 февруари 2017 година Китай и Сирия подписаха споразумение за оказване на безвъзмездна хуманитарна помощ «по пътя на икономико-техническото сътрудничество».

В началото на юли бе подписаното споразумение за създаването на индустриален парк и китайски инвестиции в размер на 2 млрд долара.

В рамките на споразумението се предполага привличането на сирийския пазар на 150 китайски компании и създаването на 40 хиляди работни места.

На 9 юли в Пекин се проведе мероприятието «Ден на Сирия». В него посланикът на САР в Китай Имад Мустафа в своята реч подчерта, че «от гледна точка на възможностите в инвестиционните и строителни сфери сирийското правителство ще даде приоритет на китайските компании, в Сирия очакват, че тези компании ще изиграят голяма роля във възстановяването на страната след войната».

Какво може да предложи Китай на Сирия на дадения етап?

  1. Инвестиции в развитие на транспортната инфраструктура. Китай е заинтересован от развитието на проекта «Eдин пояс, един път» и експорта на своите стоки в средиземноморския регион. От старта на втория, средиземноморския маршрут ще спечелят и Иран, и Русия и, разбира се, самият Китай.
  2. Нефтеният отрасъл. Влагайки милиарди в сирийската промишленост, Поднебесната едва ли ще се откаже от своите претенции върху черното злато след кризата.
  3. Връзки и комуникации. В съседен Ирак в пълен ход е създаването и изграждането на високоскоростна мрежа за Интернет, която на фона на наличните посредствени мрежи е твърдо удачно капиталовложение.
  4. Медицина. Китай вече направи първите траншове по възстановяването на болниците в столичния регион. След това ще последват доставки на скъпоструващо оборудване и медицинска техника, които ще бъдат обслужвани от китайските производители.
  5. Отбранителен отрасъл. Макар по време на конфликта правоохранителните органи традиционно да се снабдяваха с оръжие и военна техника руско производство, второ място в тази ниша уверено заема Китай. Около 10-15 % от въоръжението и военната техника за САА са китайски. Твърде е вероятно с времето Китай да се постарае да увеличи своя дял и в тази сфера.

Това съвсем не са всички приоритетни посоки на Китай в Сирия.

Става въпрос за около 20 области, в които Китай ще инвестира целенасочено и ще чака търпеливо положителните резултати.

Тази политика вече даде и своите плодове — може да се каже, че Китай спечели сирийската война без нито един изстрел.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;