Немците трябва да се подготвят скоро да бъдат «вмъкнати във война с Русия». Няма как по друг начин да се интерпретират последните събития в Европа, а и не само в нея, пише  Contra Magazin.

Например, администрацията на Доналд Тръмп не само не се отказа от «войнствения курс» на предишното управление на Барак Обама, но и дори «преуспя в милитаризацията на Източна Европа», отбелязва авторът на статията Марко Майер.

В същото време Великобритания, съдейки по всичко, вече няма намерение да извежда от северозападна Германия своите «окупационни войски», продължава Майер.

Точно обратното, Лондон планира да увеличи военното си присъствие в региона.

На свой ред немският бундесвер са започна създаването в Германия на щаб-квартири на НАТО.

Предложението бе от министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляйен и в резултат бе прието от страните-членки на Североатлантическия алианс.

По такъв начин НАТО засилва командната и военната си структура в отговор на уж «агресивната политика» на Русия, недоумява журналистът от немското издание.

Нещо повече, главата на ведомството на федералния канцлер Петър Алтмайер заяви, че новото коалиционно правителство на Германия няма да се откаже от дадените на НАТО обещания да увеличи разходите за армията до 2 % от БВП.

Независимо от «съпротивата» на Социалдемократическата партия на Германия, немският бундесвер, според Алтмайер, не само ще получи «до 2021 година допълнителни седем милиарда евро», но и може да разчита, че с това финансирането няма да завърши.

«Точно затова напълно може да се допусне, че след излизането на Меркел от политиката — а това вероятно ще се случи в следващите две години — нейният пост ще бъде зает от някой с по-изразена трансатлантическа ориентация.

Само така елитът ще успее да застави Германия да се придържа към курса.

А курсът е към война с Русия», констатира авторът на статията Марко Майер.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.contra-magazin.com/2018/02/groko-vorbereitung-auf-krieg-mit-russland/


Тагове: ; ; ; ;