Вместо да спорят опитвала ли се е Русия по някакъв начин да влияе върху изборите в САЩ, американците трябва да се съсредоточат върху следното — как да се противопоставят на това.

Изборите за конгреса на САЩ стремително приближават, а заплахата от руската намеса остава, пише на страниците на The Atlantic конгресменът Уил Хьорд.

До своито избиране в конгреса на САЩ той почти 10 години бил агент на ЦРУ под прикритие там, където Русия има политически интереси. Според думите му, през цялото време знаел, че Русия се опитва да разруши доверието към демократичните институции.

Според екс-агента на ЦРУ, Русия от десетилетия разпространява дезинформация в Източна и Централна Европа, а през 2016 година се прицелила и в Западна Европа, а и в САЩ.

«Социалните мрежи — това е само механизъм на 21 век за разпалване на вече познатата ни пропаганда от студената война», казва екс-агентът.

Той твърди, че САЩ в последно време не се справят с противодействието на руската дезинформация, която, в случай ако бъде правилно подадена, се разпространява много бързо

Напрежението в политическите среди и публикуването на служебната кореспонденция за най-грубите нарушения, които са допуснати от Министерството на правосъдието и ФБР по време на разследването за руската намеса, само облекчават Русия в постигането на целите й.

Неотдавна Русия чрез социалните мрежи използвала пропаганда, за да повлияе върху възприятията на хората, така американците отново се оказали разделени по партиен признак, счита авторът на статията.

Хората прекалено много се доверяват на средствата за масова информация, СМИ извънредно много критикуват конгреса за надзора и прозрачността на действията на лидерите, налице са разногласия между конгреса и изпълнителната власт, а всичко това довежда до подриване на доверието към демократичните институции — затова Русия печели, твърди екс-агентът на ЦРУ.

News Front

Източник: https://www.theatlantic.com/politics/archive/2018/02/russia-is-our-adversary/552962/


Тагове: ; ; ; ; ; ; ;