Авторът от аналитичния център Стратфор Уилямс отбелязва, че извънредно опасните действия на руските пилоти и моряци са прилагани не само по отношение страните от НАТО, но и против Швеция и Финландия.
Сътрудникът на  Stratfor твърди, че по характера си, руските военни учения в последните години.дават основание да се счита, че Москва води «кампания за системно сплашване» на другите страни и «силова дипломация», която била за Кремъл нормална.
Според аналитика, последните руски въздушни операции в Сирия дават основание да се мисли, че «това е повтарящ се сценарий, който е безотговорен, дори можем да кажем безразсъден».
 Според автора, тези стъпки на Москва са крайно опасни, защото създават висока вероятност «макар и непреднамерано, но все пак за опасен сблъсък между въоръжените сили на Русия и Запада».
Но, продължава експертът, този проблем се отнася и към друга страна: работата е в това, че механизмите за предотвратяване на кризисни ситуации и инструментите за регулирането на конфликтите в случай на военен сблъсък, са крайно малко.
Както пояснява аналитикът, по време на студената война между Москва и Вашингон са били създадени, а след това постепенно се развили многобройни съвместни механизми и договорености, насочени едновременно към свеждане до минимум на вероятността от случаен сблъсък, а и върху това, в случай на подобен сблъсък САЩ и СССР да са готови да предотвратят ескалацията.
Според Уилямс, най-добри примери за подобни превантивни инструменти могат да послужат Споразумението за предотвратяване на инцидентите в открито море от 1972 година, а също Споразумението за предотвратяване на опасна военна дейност, подписано от страните през 1989 г.
Тези споразумения в известна степен съществуват и до днес, те ежегодно се допълват и преразглеждат.
Освен това, припомня аналитикът, отделна площадка за консултации и сътрудничество служи Съветът Русия-НАТО, създаден през 2002 година.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.stratfor.com/horizons/fellows/phil-williams/08022018-need-new-codes-conduct-us-russian-relations

Тагове: ; ;