Всеки от миротворческите контингенти ще вземе под контрола си своята част от бивша Украйна.

Тези дни в рамките на Еврокомисията премина първото закрито от обществеността заседание на неотдавна създадената неформална работна група от представителите на страните от ЕС с привличането на сътрудници от спецслужбите и министерствата на отбраната по въпроса за бъдещото устройство на Украйна.

Работната група е създадена с цел изработването на средносрочна стратегия (за 2-3 години) на ЕС по отношение бъдещото устройство на Украйна.

Основание да подобен подход стана фактът, че Русия и САЩ водят кулоарни преговори за Украйна на ниво Сурков-Волкер и фактически отстраниха ЕС от решението за украинския проблем, а форматът «Минск-2» е замразен до изработване на решение по линията Москва-Вашингтон.

Също основаниe за разглеждането на въпроса са следните обстоятелства.

Първо, осъзнаването на невъзможността да се запази унитарна Украйна със старата Конституция в тези граници, които тя имаше след разпада на СССР.

Второ, невъзможността да се върне Донбас в политическия механизъм за приемане на решения от Киев.

Трето, готовността на Варшава след приемането на закона за борба с бандеровската идеология да приеме и други мерки за борба с последователите на идеологията на ОУН-УПА, в това число, да започне легализирането на концепцията «Източна Малополша».

Четвърто, съсредоточаването от страна на Унгария на необходимите сили и средства на границата с Украйна за вземане на територията на Закарпатието под свой контрол при първи удобен случай.

Анализът на политиците от Будапеща говорят за това, че общественото мнение на страната вече е готово за връщането на този източен регион.

В качеството си на един от главните сценарии за развитието на събитията на заседанието на работната група се разглежда сценарият за началото на хуманитарна катастрофа в Украйна вследствие на корупцията на властта и неспособността й да се справи с функциите си на държавно управление.

В този случай за предотвратяване на хуманитарната катастрофа в Украйна е допустимо въвеждането на миротворчески контингенти.

Но това изисква определяне зоните на разграничение на тяхната дейност.

Даденият въпрос ще бъде разгледан в следващите заседания.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;