Съединените щати, които от години не могат да решат проблема с изправянето пред съда на затворниците в базата Гуантанамо в Куба, не искат да се заемат със съдебен процес срещу Алекзанда Коти и Ел Шафи Елшейх, които са били в група от четирима джихадисти, известни като «Бийтълс» заради английския им акцент.

Но Лондон не желае двамата джихадисти да се върнат във Великобритания. Те са обвинени в пленяване и обезглавяване на двайсетина заложници, включително граждани на западни страни. Сред тях бе американският журналист Джеймс Фоли, обезглавен през 2012 г., отбелязва АФП.

Съединените щати не искат пленените джихадисти да останат в Сирия, където ситуацията не е достатъчно стабилна, за да се гарантира, че тези бойци няма отново да вземат оръжие. Но САЩ не искат и да ги прехвърлят в Гуантанамо, посочва АП.

Арабско-кюрдската коалиция, съюзена със САЩ, сега отговаря за хиляди джихадисти, пленени при военните й победи. Сред пленниците има стотици чужденци, които са били заловени или са се предали доброволно при превземането на град Ракка, бта

Тагове: ; ;